Peter Koelewijn Official website

Awards
<< terug naar het overzicht

Bul Burgemeester
              Foto: Ferry de Kok
award aantal jaar
Officier in de Orde van Oranje-Nassau   2020

Dubbel feest voor Peter Koelewijn op maandag 6 januari 2020. Kom van dat dak af werd zestig jaar geleden gereleased én de zanger werd Officier in de Orde van Oranje Nassau.
Twee legendarische mensen uit de historie van de Nederpop zijn deze maandag present in het café van de Wisseloord Studio’s in Hilversum. De één, de Eindhovense rocker Peter Koelewijn (79),is veel bekender dan de ander, voormalig radio-producer Co de Kloet (87). Zij veroorzaakten zestig jaar geleden de oerknal van de Nederlandstalige rock-’n-roll, het liedje ‘Kom van dat dak af’.
Ook de band van Koelewijn, de Rockets, leverde een essentiële bijdrage aan de klassieker. De drie nog levende groepsleden (pianist Harry van Hoof, drummer Peter van der Voort en saxofonist Claus Buchholz) waren aanwezig  in Hilversum. Basgitarist Charles Jansen overleed in 2015.  De Eindhovenaren togen in november 1959 met de trein naar de studio van platenmaatschappij Bovema in Heemstede voor een auditie. In de coupé werd nog gauw een nieuw liedje gerepeteerd: ‘Kom van dat dak af’. Ze namen het nummer op, maar de tape bleef op de plank liggen.
Totdat Co de Kloet, producer van het Vara-radioprogramma ‘Tijd voor Teenagers’, bij Bovema langskwam en het nummer hoorde. Hij was meteen verkocht. ,,Ik dacht: ‘Dit liedje zal in de smaak vallen bij ons radiopubliek’”, zegt De Kloet nu. ‘Kom van dat dak af’ kwam op single en De Kloet liet de plaat draaien op de radio. ,,Na twee keer stond de telefoon roodgloeiend bij de Vara.” Het liedje werd een enorme hit.
De muziek-veteranen hebben meer te vieren dan alleen het jubileum van de single: Koelewijn krijgt ook een  koninklijke onderscheiding. Zijn vriend en biograaf Tjerk Lammers heeft hem onder valse voorwendselen naar het café gelokt. Zogenaamd vanwege een boekpresentatie. De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes verschijnt echter ten tonele en benoemt de oud-Eindhovenaar (nu inwoner van Loosdrecht) tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. ,,Hij is een van de meest invloedrijke artiesten uit de Nederlandse popgeschiedenis: wegbereider, trendsetter, zanger, muzikant, componist, producer en uitgever”, zegt Broertjes. Onder toeziend oog van vele coryfeeën uit de omroep- en muziekwereld brengt hij met zijn huidige Rockets (en origineel bandlid Buchholz op sax) nog een spetterende versie van het nummer over Jan Jansen en diens vrouw, de koorddanseres: ,,Het verveelt nooit”.

Rede Burgemeester Broertjes

Draagspeldje  Draagspeldje 

In de media:

Peter Koelewijn geridderd in Orde van Oranje-Nassau
Rocker Peter Koelewijn benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Peter Koelewijn ontvangt koninklijke onderscheiding
Trendsetter Nederpop 'officier'
Kom van dat dak af: Koninklijke onderscheiding voor Peter Koelewijn
Zestig jaar na 'Kom van dat dak af' krijgt Peter Koelewijn koninklijke onderscheidingTerug naar boven

[ Home | Nieuws | Biografie | Discografie | Media | Awards | Songteksten | Fotoalbum | Video | Service | Contact ]

© | Colofon | Gebruiksvoorwaarden