Peter Koelewijn Official website

Albums van 2000 t/m heden
<< terug naar het overzicht

titel jaar label hitparade

Mijn mooiste liedjes

2007 Universal 1726552  

1. Pachelbel’s muziek
2. Zij is een wonder
3. Sluit de deur (zo zachtjes als je kan)
4. Ik droom mezelf bij jou
5. Als ik je zie (duet met Carola Smit)
6. Mamma (Elisabeth)
7. Het gaat nooit over
8. De loop van een geweer
9. De hond mist je
10. Perpetuum mobile
11. Als het anker het houdt (wint het schip van de storm) (duet met Marga Bult)
12. De sprong in het duister
13. Zie je
14. Robbie
15. Dan een mooie huid alleen
16. KL 204 (als ik God was)
17. Het heilig vuur (met George Kooymans, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk)

Toen Peter Koelewijn eind 2006 te horen kreeg dat hij op 18 maart 2007 de prestigieuze Radio 2 Zendtijdprijs zou krijgen, besloot hij tegen die tijd een CD te laten verschijnen. De tijd was te kort om twaalf of dertien nieuwe liedjes te schrijven en op te nemen. Maar hij had nog een paar tracks klaar liggen (“Pachelbel’s muziek”, “Zij is een wonder” en “Ik droom mezelf bij jou”) , die hij een paar jaar daarvóór had opgenomen. Oók voor een nieuwe CD, maar dat kwam er steeds niet van.  Verder had hij voor een TV special, die eind jaren tachtig aan hem was gewijd, een duet gezongen met BZN zangeres Carola Smit: “Als ik je zie”. Carola had geen bezwaar om dat duet op Peter’s CD te laten verschijnen. Verder nam de producer/zanger nog twee nieuwe liedjes op: “Mamma (Elisabeth)” en “Sluit de deur (zo zachtjes als je kan)”. Zo verscheen de CD  “Mijn mooiste liedjes” met gedeeltelijk nieuw materiaal en deels bestaande opnamen rond de prijsuitreiking.

Hier onder nog de commentaren die Peter bij elke track van de CD schreef.

1. Pachelbel's Muziek
Johann Pachelbel (1653-1706), de in Neurenberg geboren barok componist, is tot op de dag van vandaag bekend door zijn beroemde Canon in D, of, zoals de originele titel luid: “Kanon und Gigue in D-dur für drei Violinen und Basso continuo”. Voor mij was dat werk al heel lang één van mijn favoriete klassiekers en ik was al geruime tijd van plan om hier iets mee te doen. Een paar jaar geleden schreef ik een tekst en een melodielijn, volledig geïnspireerd door de Canon in D, waarin ik beschrijf hoe prachtig de muziek van Johann Pachelbel nog steeds is. Hans Hollestelle schreef het arrangement en we namen Pachelbel’s muziek op in de Fendal Sound Studio in Loenen aan de Vecht. Het koortje bestaat uit Humphrey Campbell, Hans van Vondelen en mijzelf.

2. Zij Is Een Wonder
In 1993 nam ik “Zij Is Een Wonder” op met zanger Roland Verstappen. Het idee voor het liedje had ik echter al meer dan twintig jaar en had als werktitel “Elke Dag Zo’n Wonder Is Een Wonder”. De bedoeling was dat ik dat zelf zou opnemen maar aangezien er repertoire gezocht moest worden voor Verstappen, besloot ik het liedje voor hem af te maken. Maar altijd bleef het idee om het toch nog zelf een keer op te nemen. Opgenomen in de Fendal sound Studio met arrangeur/gitarist Hans Hollestelle.

3. Sluit De Deur (Zo Zachtjes Als je Kan)
Eind jaren zestig begon ik aan een reeks succesvolle opnamen met de toen nog zeer jonge Bonnie St. Claire. Bonnie bleek vooral in de ballads een zangeres van grote klasse en de eerste grote hit werd “I Won’t Stand Between Them”. Een paar jaar later kwam het, eveneens door mij geschreven “Close The Door (As Softly As You Can)”. In 1976 besloot ik met Bonnie “Dr. Bernhard” op de plaat te zetten. Voor de b-kant van die single schreef ik een Nederlandse tekst op “Close The Door” en dat werd “Sluit De Deur”, een versie die eigenlijk veel te mooi was voor een b-kant. Daarom besloot ik het zelf voor deze CD nog eens over te doen. Eveneens opgenomen in de Fendal Sound Studio met Hans Hollestelle.

4. Ik Droom Mezelf Bij Jou
De gedachte achter dit liedje is het leven van een artiest, die heel vaak en soms lang van huis is. Arrangeur Hans Hollestelle zorgde voor een moderne drive en technicus Hans van Vondelen van Fendal Sound (ex-leadzanger van de Shorts), Humphrey Campbell en ik deden het koorwerk.

5. Als Ik Je Zie (Let It Be Me)
Ik heb het altijd heel goed kunnen vinden met de leden van BZN. Toen ik rond 1986 een TV special zou gaan maken, wilde ik daarin graag een duet zingen met Carola Smit. Zij wilde dat doen maar moest eerst toestemming vragen aan de jongens van de groep. Als eerste en enige kreeg ik het groene licht om iets samen met de BZN zangeres op te nemen. Enige tijd daarvoor had ik een Nederlandse tekst geschreven op het wereldberoemde “Let It Be Me” (geschreven door Gilbert Bécaud en Pierre Delanoë) en in de Wisseloord Studio namen wij de vertaling “Als Ik Je Zie” op. Het werd een prachtige vertolking, maar die mocht alleen gebruikt worden voor de TV uitzending. Daarom is het zo bijzonder dat deze opname nu wél op deze CD staat.

6. Mamma (Elisabeth)
Ik heb altijd een sterke band gehad met mijn moeder, Elisabeth. Toen zij de tachtig naderde, raakte zij steeds meer in zichzelf gekeerd en als ik bij haar op bezoek ging (zij woonde bij m’n zus Josephine en neef Roberto), bleef ze soms al die tijd voor zich uitkijken, zonder iets te zeggen. Af en toe reageerde zij wel op dingen die ik zei maar voor de rest leefde zij in haar eigen wereld. Zoals zo vaak bij mensen die over de tachtig geworden zijn. In die tijd schreef ik dit liedje voor mijn moeder. Toen zij een paar jaar geleden overleed, nam ik mij voor om “Mamma” eens op de plaat te zetten. Ik nam het op in de Fendal Sound Studio met arrangeur Hans Hollestelle.

7. Het Gaat Nooit Over
Eerder verschenen op de LP “Diep Water” in 1984. Eén van de liedjes waarvan ik vind dat die onderschat wordt. Ik heb me muzikaal laten inspireren door “Tears Of A Clown” van Smokey Robinson. Opgenomen in de Soundpush Studio in Blaricum met technicus Albert Boekholt en arrangeur Hans Hollestelle.

8. De Loop Van Een Geweer
Toegegeven, de fretloze bassound en het ritme uit “Nightshift” van The Commodores zijn onmiskenbaar. Voor de rest is deze opname uit 1986 een volledige Peter Koelewijn plaat. In de tekst beschrijf ik de diverse tragische aanslagen op de groten der aarde die vaak zelf zo vredelievend van aard waren zoals Mahatma Ghandi en John Lennon. Op mijn manier interpreteer ik het “wie door het zwaard regeert zal door het zwaard vergaan” in “de loop van de aarde wordt door niemand bepaald” en daarmee “noch de loop van een geweer”. Arrangement van Hans Hollestelle, studio Soundpush met technicus John Sonneveld.

9. De Hond Mist Je
Van de LP “Diep Water” uit 1984. Het eeuwenoude ‘ik mis je gevoel’ omgezet in een originele tekst. De hond mist je, dat is waar, maar aan het eind is duidelijk dat hij niet de enige is die jou mist….

10. Perpetuum Mobile
In 1976 kreeg TV persoonlijkheid Ad Visser het idee om bekende popgroepen muziek te laten schrijven op teksten van befaamde Nederlandse dichters. Hij benaderde daarvoor o.a. Kayak, Earth & Fire en mij. Ik zocht een tekst uit van Hans Dorrestijn: Perpetuum Mobile, maakte er pakkende muziek op en zette het prachtige liedje op de band. De LP waarop het liedje terecht kwam, “Zing Je Moers Taal”, werd een redelijk succes. Ik nam het op met mijn band The Rockets waarmee ik op dat moment aan het toeren was.

11. Als Het Anker Het Houdt, Wint Het Schip Van De Storm
Eveneens van de LP “Diep Water” uit 1984. Ik wilde graag een duet opnemen en vroeg daarvoor Marga Bult, die net met een solo-carrière was begonnen nadat de meidengroep Babe, waarvan zij deel uitmaakte, uitelkaar was gegaan.

12. De Sprong In Het Duister
Een verhaal over de levenscyclus, van de geboorte tot het einde. Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik voor de tekst geïnspireerd werd door het “Les Trois Cloches” van Les Compagnons de la Chanson. Alleen heb ik mijn visie gegeven op die cyclus “van de wieg tot het graf”. Het lied stond op de LP “Diep Water” in 1984 en werd als single een behoorlijke hit.

13. Zie Je
Misschien wel het mooiste liedje van de LP “Het Beste In Mij Is Niet Goed Genoeg Voor Jou” uit 1977. Gitarenwerk en een strijkkwartetje omlijsten prachtige ingetogen muziek en een pakkende tekst. Een liefdesliedje zoals zo’n liedje dient te zijn.
Arrangeur was Harry van Hoof, de opname was in de Phonogram Studio in Hilversum met technicus John v.d. Houten.

14. Robbie
Het grote success uit 1974 mag niet op deze CD ontbreken. Er is nogal wat misverstand rond de tekst. Het liedje gaat dan wel over Rob Out, toentertijd programmaleider en DJ van Radio Veronica, maar de werkelijkheid had weinig met liefdesperikelen, waarover de tekst gaat, te maken. Rob Out was een goede vriend van mij en om alle schijn van vriendjespolitiek te vermijden, draaide hij nooit een plaat en/of productie van mij. “Ik kan je beter een oplawaai verkopen en je vijand zijn”, zei ik op een gegeven moment tegen de DJ. “Ik wil dat je mijn platen gewoon behandelt als die van ieder ander, want op deze manier kan ik binnenkort m’n werk wel vergeten”. Rob begreep dat toen en de platen van zijn vriend werden net zo beoordeeld als alle andere. Toen Veronica door de politiek gedwongen werd van zee te verdwijnen, was dat een zware tijd voor Out en de zijnen. Daarop schreef ik “Robbie” met de regels “Robbie, ik heb mijn portie gehad maar verwachtte nooit dat jij het jouwe óók krijgen zou”. Een hoop wat in de tekst staat is authentiek: wij zijn samen op vakantie geweest en hebben een business gehad (Rob Out als Egbert Douwe op het door mij geschreven en geproduceerde “Kom uit de bedstee, m’n liefste”). Maar we hebben geen meisje gedeeld, daarmee werd de tegenslag bedoeld. De plaat werd opgenomen met de toenmalige Rockets in de Phonogram Studio.

15. Dan Een Mooie Huid Alleen
De opening van de met een Edison bekroonde LP “Het Beste In Mij Is Niet Goed Genoeg Voor Jou” uit 1977. Voordat ik de liedjes definitief in de Phonogram Studio ging opnemen, repeteerde ik een weekje met de sessiemuziekanten in een studiootje in Soest. En die muzikanten behoorden tot de beste van Nederland in die tijd: drummer Louis Debij, gitaristen Hans Hollestelle en Lex Bolderdijk, bassist Jan Hollestelle en organist/pianist Hans Jansen. De laatste werd af en toe afgewisseld door arrangeur Harry van Hoof (ex Peter & Rockets). Fantastisch is het mondorgel werk van John Lagrand en zijn de strijkers o.l.v. Benny Behr. De tekst gaat over dé artiest, die altijd in het middelpunt van de belangstelling staat maar die, ondanks de gevaren van het artiest zijn, die “ene” nooit in de steek zal laten.

16. KL 204 (Als Ik God Was)
Samen met “Kom Van Dat Dak Af” nog steeds het meest gespeelde en gedraaide liedje van mijn hand, hoewel het nooit een grote hit is geweest. De song stamt al uit 1977 en stond op de LP “Het Beste In Mij Is Niet Goed Genoeg Voor Jou”. Dezelfde muzikanten spelen er op mee als bij “Dan Een Mooie Huid Alleen”.

17. Het Heilig Vuur
In 1992 nam ik een paar liedjes op voor platenmaatschappij Arcade. Eén daarvan ging over al die oude rockers van het eerste uur, waarvan de meeste, soms letterlijk, verdwenen zijn, zoals Buddy Holly, Eddy Cochran, The Big Bopper, Elvis en Bill Haley. Ik vroeg mijn vriend George Kooymans, gitarist/zanger van de Golden Earring of hij misschien, samen met z’n maatjes drummer Cesar Zuiderwijk en bassist Rinus Gerritsen, wilde meespelen. Die jongens vonden het een leuk plan en samen met arrangeur/gitarist Hans Hollestelle werd “Het Heilig Vuur” op de band gezet. In de Fendal Sound Studio.


Terug naar boven

[ Home | Nieuws | Biografie | Discografie | Media | Awards | Songteksten | Fotoalbum | Video | Service | Contact ]

© | Colofon | Gebruiksvoorwaarden