Peter Koelewijn Official website

Singles van 1960 t/m 1969
<< terug naar het overzicht

titel jaar label hitparade
Ome Sjakie (het hele zakie loopt in z´n nakie)
Wat heeft ze haar op d´r tanden
1968 Polydor S 1295 23
Als De Praatpalen met Freddy Haayen en Willem van Kooten

In 1968 vroegen producer Freddy Haayen en disc-jockey Willem van Kooten (Joost den Draayer), die de populairste DJ van Veronica was en van het begin lid van het Veronica team, of Peter Koelewijn wilde toetreden tot het op te richten produktiebedrijf Red Bullet. De eerste plaat die de Eindhovenaar voor de nieuwe firma maakte, was meteen een no 1 hit: het door hemzelf van tekst voorziene “Kom uit de bedstee mijn liefste” van Egbert Douwe. Ook in België werd die schijf een bestseller en Red Bullet bedacht een stunt om de firma op de kaart te zetten.
Men huurde bij de NS een complete trein af die van Amsterdam naar Brussel zou rijden om daar aan Egbert Douwe (Veronica DJ Rob Out) de gouden plaat uit te reiken. In de trein zaten alle Red Bullet artiesten en een hoop journalisten en fotografen. In een coupé stonden manshoge stapels kratten met drank, want gezelligheid moest er zijn en voor een goede catering was ook gezorgd.
Maar de trein was nog niet bij Rotterdam of er was al vier keer aan de noodrem getrokken door baldadige medereizigers en tot Roosendaal kon men precies het spoor volgen van de lunchpakketten die uit het raam waren gesmeten. Het was een puinhoop en hoofd van Phonogram´s reclameafdeling, de heer Rolf ten Kate, stond op een gegeven ogenblik met gespreide armen voor de coupé met drank. Hij wilde, tevergeefs, voorkomen dat het nog meer zou escaleren.
Een paar dagen vóór de treinstunt had Peter Koelewijn het liedje “Ome Sjakie” (“Het hele zakie, loopt in z´n nakie, zegt Ome Sjakie aan de Middellandse Zee”) geschreven en opgenomen met De Praatpalen. Dat waren hijzelf, Freddy Haayen en Willem van Kooten. In de trein vond men een manier om de pas opgenomen tape via de intercom te laten horen. Het liedje werd door iedereen luid mee gezongen en alle aanwezige DJ´s zagen er een grote hit in en zouden het gaan draaien. Discjockey Jan van Veen was zelfs zó door het dolle dat hij, onder het zingen van “Ome Sjakie”, bij iedereen de pantalon probeerde te ontfutselen. De terugweg werd nóg chaotischer en de NS verklaarde later dat zij nóóit meer wensten mee te doen met nog eens zo´n stunt.
Om onverklaarbare redenen klaagde Jan van Veen de volgende dag bij de oprichters en geldschieters van Radio Veronica, de gebroeders Verwey, dat “Ome Sjakie” maar een vies liedje was en eigenlijk niet op de zender hoorde.
De broers hadden het liedje nooit gehoord maar deden het in de ban, op voorspraak van Jan. Alle DJ´s werden verboden om “Ome Sjakie” te draaien en als het al was opgenomen, moest het van de tape geveegd worden.
Daarop ontstak Willem van Kooten in woede en nam z´n ontslag bij het zendschip tot verdriet van zijn collegae daar.
Maar toen niet lang daarna Radio Noordzee begon en Van Kooten overstapte naar die zender, keerde alles wat Veronica was zich tegen hem. En de platen van Red Bullet werden ook een tijdje in de kast gezet. Maar snel werden de verhoudingen weer normaal. Maar “Ome Sjakie” was al geslachtofferd.

Terug naar boven

[ Home | Nieuws | Biografie | Discografie | Media | Awards | Songteksten | Fotoalbum | Video | Service | Contact ]

© | Colofon | Gebruiksvoorwaarden