Peter Koelewijn Official website

Koelewijn over zijn eigen klassieker
geplaatst in: Aloha, juli/augustus 2000
auteur: niet vermeld

Reactie op behalen van de eerste plaats van de Top 40 van de Nederlandse Rock 'n' roll van Vic van de Reijt
"Ik ben met Peter & Zijn Rockets begonnen in 1958, met de boys uit Eindhoven: Peter van der Voort op drums, Karel Janssen op bas, Klaus Bucholz op sax Harry van Hoof op piano - hij is later een heel bekend arrangeur geworden - en ik zelf op zang en gitaar. Een kennis van ons was met een tape-je langs diverse platenmaatschappijen geweest. Daar zat 'Kom van dat dak af' nog niet bij, maar wel andere Nederlandstalige liedjes zoals 'De hele stad is gek en dol', wat later de b-kant werd."
"Uiteindelijk kwam hij bij EMI terecht, en die vroegen of we een demo wilden komen opnemen. Dat was eind 1959. Een dag of wat voor die afspraak had ik 'Van dat dak af' geschreven. De Rockets kenden dat liedje nog niet. Maar we gingen met de trein van Eindhoven naar Heemstede, waar de EMI studio stond. Je had toen nog geen sneltreinen, dus het duurde uren voordat we er waren, en onderweg hebben we het nummer gerepeteerd."
"Er gingen nog wat vriendinnetjes mee om te helpen sjouwen - wat niet veel voorstelde want onze versterkers waren omgebouwde radio's. Het drumstel was het grootste en een piano hoefde niet, want stond er al. En zo sjouwden wij met zijn vijven, die meisjes erbij, van het station over straat naar studio. Een basgitaar hadden we ook niet, we hadden gewoon een gitaar lager gestemd. Dat kun je ook horen op de eerste versie van 'Kom van dat dak', daar zit geen bas in. We namen drie nummers op. Dat duurde geloof ik vier uur. M'n gitaarhals brak ook nog eens, die hebben we daar kunnen repareren. Alles werd tegelijk opgenomen op één spoor. Het was compleet mono, zang en muziek ging er tegelijk op. Dus er was ook niks te mixen, het was zoals het was. Daarna gingen we weer met de trein terug, de tapes bleven in de kast liggen van EMI."
"Tijd Voor Teenagers was toen een verschrikkelijk populair radioprogramma, vrijdags van vijf tot zes, de producer daarvan was Co de Kloet. De disc-jockey was Dick Duster, later nam Herman Stok het van hem over. Op een dag was Co bij EMI - tenminste, dat heb ik gehoord - en daar lieten ze 'Kom van dat dak af' aan hem horen. Hij zei dat 'ie het fantastistch vond. En daarom bracht EMI het uit. Co begon Tijd Voor Teenagers met het nummer, in het dmidden draaide hij hem helemaal, plus een telefonisch interviewtje met mij, en het programma eindigde er ook mee. Een betere promotie kon je niet hebben, dus het nummer werd in een recordtempo een hit."
"De Nederlandse popscene stond toen nog in de kinderschoenen. Het enige wat je had was de Blue Diamonds (maar die deden alleen maar covers) en natuurlijk indo-rock, verder was er niets. je zou bijna kunnen zeggen, in het land der blinden was één oog koning. En om later uitgeroepen te worden tot de Godfather Van De Nederlandse Rock... Ach, dat is allemaal wel aardig, maar het zegt me niet zoveel."
"Toen ik 'Kom van dat dak af' net geschreven had, wist ik zelf niet eens dat het iets bijzonders was. Het was gewoon een liedje, zoals ik er al zoveel geschreven had. En bij EMI zagen ze er op dat moment ook niets in. Het is dat Co de Kloet het ontdekte, anders was het misschien nooit uitgebracht. Maar zo gaan die dingen: als Elvis niet toevallig voor z'n moeder een proefopname had gemaakt, hadden we misschien nooit van Elvis gehoord. Af en toe hangt alles van toeval aan mekaar."
"Het nummer is vier keer een hit geweest. Gezongen door dezelfde artiest, en dat is toch uniek. In 1971 vroeg een handelaar aan mij of ik niet kon regelen dat EMI 'Kom van dat dak af' weer eens opnieuw uit zou brengen. Er was nog altijd veel vraag naar, maar het plaatje was niet meer leverbaar. Ik deed toen al producties voor Philips, dus ik dacht dat we het beter opnieuw op konden nemen om het dan op dat label uit te brengen. Dat hebben we toen gedaan, en bám, hij knalde weer de Top 10 binnen. De derde keer, in 1981, hadden we een live-dubbel-lp (Peter Live) opgenomen, waar het ook op stond. Eerst brachten we 'Klap maar in je handen' uit, wat een hele grote hit werd en waardoor het album geloof ik zelfs op nr. 1 terecht kwam. En vervolgens 'Kom van dat dak af', en wéér werd het een hit. In '89 hebben we de rap-versie met MC Miker G. en D.J. Sven uitgebracht."
"We kwamen elkaar tegen en zeiden: 'Laten we dat maar eens doen, gewoon als grap."
" Ik probeer nu al een paar jaar een nieuwe cd te maken, maar ik heb het te druk met andere dingen. Zo produceer ik de platen van Helmut Lotti, dat gaat natuurlijk fantastisch, maar kost ook veel tijd. Ik wil echt proberen om het album dit jaar af te maken. Drie nummers zijn al een hele tijd geleden opgenomen. Daarnaast heb ik nog twee songs geschreven. Maar ik ken mezelf, ik moet gewoon even veertien dagen niks aan m'n bol hebben, dan is het zo klaar. Die ervaring heb ik inmiddels wel."
"Toen ik een jaar of twaalf was, schreef ik tenslotte al zelf liedjes. Cowboy-liedjes, die waren toen heel erg in. En successievelijk ben ik de songs ruiger gaan maken. Zoals 'De hele stad is gek en dol', een hele snelle rocker."
"Ik maakte eerder teksten met een komische inslag dan dingen als: ik hou van jou en ik blijf je trouw. Toen ik een jaar of zestien was, was ik ook nog helemaal niet zo heavy met meisjes bezig, dus dat kwam niet in me op. De eerste keer dat ik hét met een meisje probeerde, lukte het op het moment suprème niet, en ik dacht: ik kan het niet, dus ik begin er ook niet aan, want ik sla een pleefiguur."
"Pas jaren later ben ik tijdens een vakantie door de vrouw van een zeeman ingewijd in Egmond Aan Zee. Ik vroeg hoe dat nu kwam, dat ze als getrouwde vrouw het zomaar met iemand anders deed als haar man er niet was. Ze zei, heel klassiek, dat ze niet meer van hem hield. Ik vroeg, waarom niet? Ze zei: 'Nou, weet je wat hij van me wil? En ik zei: wat dan? 'Hij wil ook dat ik 'm in mijn mond neem'. En ik riep: néé, getverdemme! Ja, wist ik veel, ik was wat dat betreft echt een Brabants boertje."

Terug naar boven

[ Home | Nieuws | Biografie | Discografie | Media | Awards | Songteksten | Fotoalbum | Video | Service | Contact ]

© | Colofon | Gebruiksvoorwaarden