Peter Koelewijn Official website

PETER KOELEWIJN,PLATENPRODUCER, HITMAKER, ROCKZANGER
"Eigenlijk ben ik net zo gek; zo stort ik in"

geplaatst in: Het Parool/dinsdag 4 juni 1974
auteur: Henk van Gelder


Peter Koelewijn komt binnen, sigaar in het hoofd, produceert een joviale grijns, grijpt naar de telefoon en informeert naar de stand van de hitlijsten. "Hoe hoog? Tsjee... Nummer vijftien, prima, prima, te gek hé... oké, bedankt." Hij leunt achterover op de stoel, de voeten op het bureau, kijkt tevreden voor zich uit en mompelt: "Nondeju, wat gaan we weer goed."Morgenavond is het VARA-programma "Nederpopzien" van 7 tot 8 gewijd aan de popgroep Peter en zijn Rockets. Vorige week tekende de hoofdpersoon een nieuw producer-contract met de grammofoonplatenmaatschappij Phonogram. Donderdagavond ontving hij uit handen van Sjef van Oekel de trofee voor de plaat van de week. In Soest verrijst zijn nieuwe huis. Peter Koelewijn heeft het, zoals dat heet, gemaakt.
Een veteraan in het hitwezen. Vijftien jaar geleden maakte hij, als leerling van het Eindhovens Dagblad, een grammofoonplaatje. 'Kom van dat dak af' door Peter en zijn Rockets. De eerste Nederlandstalige rockhit; verkochte oplage: 130.000 exemplaren. Een gouden plaat is er nooit van geperst, want toen het eenmaal zover was, had hij zich verbonden aan een andere platenmaatschappij - en het uitreiken van een gouden plaat heeft weinig commerciële zin als de betrokken artiest inmiddels voor een andere platenmaatschappij werkt.Maagzweer
"Ik ben toen bij Phonogram, dus Philips, in dient getreden als leerling producer. Daarna ging ik naar Altona, de muziekuitgeverij, en een jaar of zes geleden hebben Freddy Haayen, Willem van Kooten (Joost den Draayer) en ik de firma Red Bullet opgericht. Een steengoed idee, niet alleen plaatjes maken, maar ook aan de man brengen, promotie verzorgen, artiesten begeleiden op tournees. Wij waren echt de toonaangevende boys bij de platenbizniz. Maar gaandeweg is 't gaan verwateren. Wij waren alle drie enorme individualisten en dat ging niet zo gemakkelijk samen. Na drie jaar kon Freddy Haayen directeur worden van Polydor en dat was natuurlijk een droomkans. 't Zou mijn baan niet wezen, directeur van een platenmaatschappij, je hebt zó een maagzweer te pakken, maar goed. Mijn inbreng was ook niet meer zo groot en toen heb ik een contract gesloten met Philips. Willem is nog steeds directeur van Red Bullet en de zaak draait als een lier. Dat contract van mij met Philips is nou net weer voor twee jaar verlengd. Daar staat in dat ik exclusief platen produceer voor Phonogram. Tegen een zeer behoorlijk basissalaris plus een deel van de opbrengst van de platen die ik maak. Het voordeel is dat je méér verdient naarmate je meer platen verkoopt. En het nadeel is dat ze na afloop van het contract kunnen zeggen: meneer, het ga u goed, zoekt u nou maar een andere baan. Maar ik voel me erg lekker hier, ik voel me erg vrij, ik heb mijn eigen kamer met een eigen drankkast en alles is in orde."
Een jaar geleden is hij plotseling over zichzelf gaan zingen. Dat was eigenlijk op verzoek van de platenhandelaren.
"Ze wilden 'Kom van dat dak af' weer verkopen, maar dat zat dus bij een andere maatschappij en dat had voor mij weinig zin. Ik heb toen, met studiomuzikanten, een nieuwe opname gemaakt en die verkocht zo goed dat ik een aanbieding kreeg voor een toernee - tegen een dermate hoog bedrag dat ik van m'n stoel afviel. Ik heb toen een band bij elkaar gehaald en zo kwamen Peter en zijn Rockets weer terug. We treden erg veel op, maar we werken ernaar toe dat de Rockets als onafhankelijke band gaan werken. Aan het eind van dit jaar wil ik stoppen met optreden. 't Is nou wel genoeg. Ik zing twee keer een half uur met de band en vaak loopt dat uit tot twee keer drie kwartier. Nou jongen, dan ben ik dóódmoe. Vroeger was ik óók wel moe, maar toen kon ik veel langer achter mekaar werken. Nou kun je me echt uitknijpen na zo'n optreden."
De popzanger wordt een jaartje ouder. Peter Koelewijn is nu 33 jaar, gehuwd, een zoon van 7 en een dochter van anderhalf, en heeft een grote verantwoordelijkheid. Hij produceert platen voor Bonnie St.Claire, Ciska Peters, Ronnie Tober, Ria Valk, Nico Haak, de Twee Pinten, Marietje en het Volendams Operakoor, Willeke van Ammelrooy (incidenteel) en nog een aantal popgroepen. En daarnaast zijn er speciale projecten.Verkoop
"Ik ben nu bezig met de organisatie van een elpee rond Harry van Hoof, die vroeger pianist was bij de Rockets. Een plaat met allemaal verschillende solisten. Vera Beths doet een nummer, Rick van der Linden en misschien Herman Krebbers. Dat is een gigantisch karwei, misschien zijn we maar drie dagen bezig in de studio, maar 't kost wel drie weken vóór je iedereen te pakken hebt en met een arrangeur alle voorbereidingen gemaakt hebt."
"Ik probeer altijd commercieel te denken. Dat is het beste voor de maatschappij, voor de artiest, en voor mezelf. Populariteit betekent platenverkoop. Als je geen platen verkoopt, ben je niet populair of is je plaat niet goed genoeg. 't Is lulkoek om te zeggen: deze plaat wordt beslist geen hit, maar het is goed als het publiek er kennis mee maakt. De disjockeys draaien zo'n plaat niet, de winkeliers nemen 'm niet in de handel - en het publiek koopt 'm niet. Je moet alles zo goed mogelijk verkoopbaar maken, daar is iedereen het meest mee gebaat. Het is natuurlijk wel eens frustrerend als je als artiest in een bepaalde hoek zit. Ik loop me nou weer rot te piekeren over een nieuwe single voor Ria Valk. Dat moet een volks soort humor zijn; als je haar een liefdesliedje laat zingen, denkt iedereen dat het een parodie is. Met de Rockets heb ik een paar verschrikkelijk mooie dingen opgenomen, maar het zijn geen hits. Doodzonde. Ik heb voor Bonnie St.Claire een paar jaar geleden 'I won't stand between them' gemaakt - een bloedmooi nummer. maar je breekt er internationaal niet mee door. Kijk, mooie dingen maken is niet zo'n kunst. Maar ik werk hier in een bedrijf dat rendement moet maken en ik moet zelf ook brood op de plank hebben. Er zijn artiesten die zeggen: ik ben niet commercieel - dat is kul, wie dat zegt, kan 't gewoo niet."
Hij schrijft vrijwel alle nummers voor zijn artiesten zelf.
"Ja, dat komt er ook nog bij. Er zijn nou eenmaal verdomd weinig goede tekstschrijver en componisten. Zeker niet in de hoek van de grappenmakerij waar ik vaak in zit. Ik weet niet of je wel eens op de liedjesbeurs van Conamus geweest bent, maar wat je dáár aan goedbedoelde rotzooi ziet, dat hou je niet voor mogelijk. Dus dan doe 'k zelf maar weer. Maar 't betekent wel dat je nooit rustig thuis kunt zitten. Je loopt altijd te piekeren, je moet steeds op alles letten, kijken of ergens een idee uit te halen is. Het enige dat ik nog wel eens rustig thuis doe, is naar de tv kijken. Ik ben een tv-maniak, ik wil alles zien. Ik heb nu twee videorecorders, als de ene kapot is, heb ik altijd de andere nog. Als ik aan het eind van het jaar stop met optreden, hoop ik wat meer vrije tijd te krijgen. Het is eigenlijk belachelij, ik heb diverse artiesten die ik produceer nog nooit op de bühne gezien. Als zij optreden in de weekends, treed ik meestal zelf óók op."Gekkenhuis
Een zenuwslopend bestaan?
"Het is wel een gekkenhuis, ja. Maar ik doe het omdat ik het leuk vind en omdat ik er een aardige stapel dukaten mee verdien. Ik kan me best voorstellen dat profvoetballers zeggen: in een paar jaar moet ik zoveel mogelijk geld verdienen zodat ik later rustig kan leven. Die instelling heb ik ook. Dit vak is gebaseerd op inventiviteit en dat houdt een keer op. Dat besef ik terdege. Herman van Keeken, met wie ik ook een paar platen heb gemaakt, belde me laatst op en zei: 'Ik ga nu een maand met vakantie en daarna ben ik weer beschikbaar.' Het was op dat moment prachtig weer, ik keek mijn secretaresse aan en zei: ik ben eigenlijk goed gek. Hij gaat een maand met vakantie terwijl hij de laatste tijd niet eens zoveel geld verdiend heeft en ik sla vanwege de drukte dit jaar de vakantie over. Nondeju, wat zit ik hier eigenlijk te doen? Straks stort ik in elkaar en daar heb ik óók verdomd weinig zin in.
Er komt een Philips-employé binnen met het laatste nieuws over de tipparade van deze week. Peter Koelewijn heeft binnen een uur drie koppen koffie geledigd en vraagt: "Heb ik eigenlijk al koffie gehad?"

Terug naar boven

[ Home | Nieuws | Biografie | Discografie | Media | Awards | Songteksten | Fotoalbum | Video | Service | Contact ]

© | Colofon | Gebruiksvoorwaarden